Prijavite se na novinarske radionice Fažana Media Festa

340

BESPLATNO ZA NOVINARE I NOVINARKE IZ HRVATSKE I REGIJE

Pridružite nam se na novinarskim radionicama u sklopu Fažana Media Festa sredinom rujna.

Tri jednodnevne radionice (reportaža, istraživačko novinarstvo, mediji i okoliš) bit će održane 13., 14, i 15. rujna.

Jedinstvenu prijavu na sve tri radionice pošaljite najkasnije do 7. rujna 2019. na adresu: sasa.lekovic1@gmail.com

Prijava treba sadržavati ime i prezime kandidata/kandidatkinje, kratku profesionalnu biografiju i esej kojim objašnjavate motive prijave.

Radionice su besplatne kao i prisustvo ostalim programima Fažana Media Festa. Troškove smještaja i prehrane snosi organizator.

RASPORED & INFO O VODITELJIMA RADIONICA

PETAK (13. rujna)

10:00 – 17:00 Novinarska radionica (1): REPORTAŽARadionicu vodi: Barbara Matejčić

Barbara Matejčić slobodna je novinarka i spisateljica fokusirana na društvene teme i ljudska prava. Piše za tiskane i internetske medije u Hrvatskoj i inozemstvu te surađuje s domaćim i međunarodnim istraživačkim i ljudsko-pravaškim organizacijama.

Radijske dokumentarce je radila za Treći program Hrvatskoga radija. Nagrađena je za najbolje pisano novinarstvo u 2013. godini nagradom „Marija Jurić Zagorka“ (Hrvatsko novinarsko društvo, 2014.), dobitnica je Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” (Centar za mir, 2013.) te priznanja za najbolje praćenje LGBT tematike u Hrvatskoj u razdoblju od 2000. do 2010. (Zagreb Pride, 2011.).

Autorica je narativno-novinarske knjige „Kako ste?“ u izdanju zaklade Heinrich Böll. Dobitnica je nekoliko europskih stipendija za novinarski rad (stipendija Milena Jesenska austrijskog Instituta za humanističke znanosti, stipendija njemačke fondacije “Sjećanje, odgovornost, budućnost”, stipendija njemačke Zaklade Heinrich Boll, Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost, stipendije Reporters in the Field njemačke zaklade Robert Bosch).

Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

SUBOTA (14. rujna)

10:00 – 17:00 Novinarska radionica (2): ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVORadionicu vodi: Blaž Zgaga

Blaž Zgaga je sloboodni istraživački novinar iz Slovenije. Koautor je trilogije “U ime države” o krijumčarenju oružja u vrijeme UN-ovog embarga u devedesetima dok je trajao rat na području bivše Jugoslavije. Ekspert je za preprodaju oružja, obranu, porezne oaze i kriminal u sportu.

Objavljivao je u najvećim slovenskim dnevnim listovima Delo i Večer. Trenutačno objavljuje istraživačke priče u hrvatskom tjedniku Nacional. Njegove su tekstove objavljivali i svjetski poznati mediji Der Spiegel, The Guardian, USA Today, Mediapart, L’Espresso, Le Soir, NRC, Haaretz and The Globe and Mail te mnogi drugi.

Surađivao je i u mnogim velikim međunarodnim istraživačkim projektima u organizaciji Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) sa sjedištem u Washingtonu (SAD) te Europske istraživačke suradnje (EIC).

Godine 2000. otkrio je detalje tajne operacije američke Agencije za droge i alkohol (DIA) na Balkanu zbog čega je optužen za razotkrivanje vojnih tajni. Prijetilo mu je do 5 godina zatvora, ali je oslobođen optužbe.

U suradnji sa finskim novinarom Magnusom Berglundom otkrio je korupciju u vezi prodaje vojnih vozila finske Patrie. Rezultat je bio uhićenje i kažnjavanje više osoba u Finskoj, Austriji  i Sloveniji uključujući slovenskog premijera Janeza Janšu.

NEDJELJA (15. rujna)

10:00 – 17:00 Novinarska radionica (3): MEDIJI I OKOLIŠRadionicu vodi: Ivo Lučić

Ivo Lučić je novinar, istraživač i aktivist. Rođen 1960. u Ravnom (BiH), a od 1980. živi u Zagrebu. Fakultet političkih znanosti završio u Zagrebu (1986), postdiplomski studij Povijest i filozofija znanosti polazio u Dubrovniku, a doktorat stekao iz znanosti o kršu (karstologije) na Sveučilištu Nova Gorica / Institutu za istraživanje krasa – SAZU u Postojni (2009).  

Zaposlen u Hini, u kojoj prati znanost i okoliš. U brojnim izdanjima (tiskanim medijima, radijskim emisijama i portalima) pisao je o ekologiji i zaštiti prirode, znanosti i temama o zaštiti javnog dobra.  Objavio je brojne znanstvene radove o percepciji prirode i odnosu medija i okoliša, te nekoliko knjiga o medijima, ratnim stradanjima i o kršu.

Predavao je na nekoliko studijskih programa u Hrvatskoj i BiH, te je održao niz predavanja na pozive stručnih udruga.

Vodio je projekt istraživanja, popularizacije i zaštite Vjetrenice (Popovo polje, BiH) (1999-2009), za vrijeme kojeg je Vjetrenica utvrđena kao vodeća pećina po biodiverzitetu u svijetu, te je kandidirana za UNESCO-v Popis prirodne baštine. Uz brojne neuspješne, sudjelovao je u jednoj uspješnoj kampanji – obrani Omble kod Dubrovnika.