Panel „Od nekulture cenzure do kulture otkaza“

529

U petak je na Fažana Media Festu održan panel „Od nekulture cenzure do kulture otkaza“. Panel je moderirala Milica Pešić iz Instituta za medijsku različitost(Media Diversity Institute, MDI), koja je zamolila sudionike da definiraju pojam kulture otkaza, odnosno cancel culture.


Daša Ilić iz Mreže za etičko novinarstvo rekla je da izraz cancel potiče iz afro-američke kulture, ali da kultura otkaza, odnosno cancel culture, pak,nije. Ove pojmove je teško definirati, ali da je bitno pružiti kontekst u kome se oni koriste. Taj kontekst mora biti pružanje prilike marginaliziranim skupinama da se njihov glas čuje. Frankie Morgan sa Sveučilišta u Birminghamu naglasila je da kultura otkaza postaje izraz koji uključuje sve više pojmova, od pozivanja na odgovornost, do kritike. Također, istakla je da se u nekim krugovima, kao što su feministički, sve češće koristi da bi se trivijalizirale zabrinutosti mlađih generacija. 

Aidan White, također iz Mreže za etičko novinarstvo, smatra pak da se radi o novom rječniku za stari koncept – bojkotu. Pravo pitanje za njega je kako se novinari trebaju postaviti u situacijama otkaza. “Izvještavanje o osjetljivim temama dio je novinarskog posla i moramo izvještavati o društvenim problemima, ali moramo i biti oprezni kome i kakav prostor dajemo”, rekao je White. Anamarija Šiša, sa Sveučilišta u Ljubljani, složila se da je ovo važno pitanje. Navela je primjer iz Slovenije, da kada je nekoliko sveučilišnih profesora optuženo za seksualno uznemiravanje i iskorištavanje studentica, oni su dobili veliki medijski prostor da se brane. Gostujući u TV emisijama i kroz kolumne koje su pisali, stalno su zapravo isticali da su oni ti koji su žrtve kulture otkaza, iako im je javni prostor bio otvoren. 


Snježana Milivojević, profesorica Sveučilišta u Beogradu, istakla je da su ovi pojmovi za kratko vrijeme potpuno promijenili značenje – od manjinskih grupa koji su pokušavali pronaći način da pozovu one koji imaju moć na odgovornost, do konzervativne kritike mlađih generacija. Prema njezinom mišljenju, cancel je proizašao iz pukotine u komunikaciji, u kojoj je govor brzo prešao iz privatne u javnu sferu, ali je ostao bez medijacije. 

Panelisti su se također osvrnuli na generacijsko pitanje, odnosno da li su mlađi ljudi skloniji brzom otkazivanju svega što im se ne sviđa. Aidan White smatra da ne, ali smatra i da nove generacije imaju bolje alate kojima mogu iskazati svoje nezadovoljstvo.