Mediji, novinari i nasilje prema ženama

677

Panel je moderirala Maša Mileusnić, višegodišnja novinarka, a sada i medijska savjetnica. Razgovarajući o medijima i rodno zasnovanom nasilju, sudionice su se složile da prostora za napredak ima puno. Valbona Sulce iz organizacije Albanske žene u audiovizualnim medijima, rekla je da je izvještavanje o nasilju nad ženama u Albaniji često neprofesionalno. Đurđa Radulović, iz Mreže novinarki Crne Gore, istakla je da vrh državne strukture u Crnoj Gori potpiruje patrijarhalni diskurs kroz izjave koje daje.
Ognen Janeski, predstavnik Vijeća Europe i EU Zapadni Balkan protiv govora mržnje, rekao je da iako je Sjeverna Makedonija puno napredovala, nasiljem nad novinarkama se nitko ne bavi. One su izložene prijetnjama i uvredljivim komentarima na internetu.
Maja Čečen iz Fonda B92 rekla je da je šokantno koliko je nasilja prema novinarkama unutar redakcija. Panelisti su se osvrnule na važnost povezivanja balkanskih država. Mladi novinari i novinarke sve više napuštaju profesiju zbog teških uvjeta u kojima rade.
Kažu sudionice panela, udruživanje daje snagu u borbi protiv nasilja i za bolja radna prava, kako bi se zaštitili od sagorijevanja i osjećaja usamljenosti.

Panel možete pogledati na POVEZNICI