Teret iskustva

447
bsh

“Svaki put kada na Facebook-u objavim post o migrantima uvijek dobijem veliki broj komentara uključujući i prijetnje smrću”,   u dokumentarnom filmu premijerno prikazanom na Fažana Media Festu “Teret iskustva” otkriva nam Vanja Stokić, novinarka iz Bosne i Hercegovine ujedno i jedna od tri protagonistice iz filma.

“Teret iskustva” je  film nastao u produkciji SEENPM-a  (Jugoistočna europska mreža za profesionalizaciju medija) i Mediacentra Sarajevo u okviru projekta “Snažni”. Bavi se prijetnjama i uznemiravanjem novinarki na Zapadnom Balkanu. Film prati tri novinarke: Serbeze Haixhiaj, istraživačku novinarku sa Kosova, Natašu Kovačev, TV novinarku iz Srbije i Vanju Stokić, urednicu i on-line novinarku iz Bosne i Hercegovine. Sve tri su često izložene prijetnjama zbog novinarskog rada.

Nakon projekcije uslijedio je i razgovor sa novinarkama: istraživanja pokazuju da 20 posto novinarki nakon on line prijetnji primaju i fizičke! – Nerijetko se ovi napadi ne shvaćaju ozbiljno od nadležnih organa – policija je najkritičnija, udružen je glas sagovornica. Usamljene u pokušajima da se zaštite apeliraju na Solidarnost struke, te poručuju : javni interes naš je prioritet!

Film je način da skrenemo pažnju nadležnih ali i strukovnih novinarskih udruženja na pitanje sveprisutnog nasilja prema novinarkama.
FILM “TERET ISKUSTVA” KREĆE U  REGIONALNE TV PROJEKCIJE.
NAKON TOGA BIT ĆE SLOBODAN ZA ON-LINE GLEDANJA.