Žene i mediji – švedska praksa i iskustva

575
Alexandra Pascalidou i Parvin Ardalan

U Iranu prema Šerijatskom zakonu žena vrijedi kao pola muškarca, što znači i da pri raspodjeli imovine i nasljedstva dobija upola manje. Obavezna je da nosi hidžab, a ako se pobuni postaje politička zatvorenica. Parvin Ardalan nije otišla u zatvor ali je morala napustit svoju domovinu. Iz Švedske kao aktivistica i književnica nastavlja borbu. O osobnom iskustvu i kontekstu govorila je u utorak (6. rujna) u programu Žene i mediji na 4. Fažana Media Festu 2022.

Drugi glas o represijama koje dominiraju i u nešto demokratičnijim zemljama poput Švedske govorila je Alexandra Pascalidou – grčka emigrantice koja je je dobila otkaz sa Švedske nacionalne televizije zbog prijetnji fašističkih grupa. Zaštitu i potporu nije dobila ni od kolega ni od policije, ali nije stala. Danas piše knjige i o ženama koje su izgubile sinove u oružanim obračunima koji potresaju Švedsku i sa održanog  predavanja širi glas: imati žene u medijima znači imati dodatnu perspektivu. Ili njenim riječima: Šutnja nikad ništa nije promijenila.

Autentičnost i iskrenost ove dvije novinarke duboko je ganula publiku Fažana Media Festa koja je pozorno pratila njihove životne priče ispričane bez gorčine i sa optimističnim epilogom: Stvari se mogu i moraju promijeniti.