Reakcije organizatora i sudionika Fažana Media Festa na privođenje novinara Index Gordana Duhačeka

389

Organizori i sudionici Fažana Media Festa Fažani osuđuju skandaloznu odluku o policijskom privođenju novinara portala Index Gordana Duhačeka zbog satirične objave na Twitteru

Organizori i sudionici Fažana Media Festa, 1. Međunarodnog multimedijalnog novinarskog festivala koji se od 13. do 22. rujna održava u Fažani osuđuju skandaloznu odluku o policijskom privođenju novinara portala Index Gordana Duhačeka zbog satirične objave na Twitteru i optužbe zbog objaljivanja satirične pjesmice. Nalog za privođenje, a time i sam čim privođenja tim su nevjerojatniji i potpuno bizarni i s obzirom na to da se objava dogodila prije više od godinu dana.

Kažnjavanje satire je nedopustivo  u slobodnom društvu, a kad je žrtva kažnjavanja novinar smatramo to i dodatno opasnom prijetnjom slobodi javnog izražavanja.

 Na Fažana Media festa sudjeluje više od pedeset novinara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crna Gore, Slovenije, Srbije i Italije, a u sklopu festivalskog  programa 19. rujna (petak) bit će održan okrugli stol “Satira i mediji” na kojem su sudjelovanje potvrdili Boro Kontić, prvi urednik Top liste nadrealista; Domagoj Zovak i Borna Sor, urednici emisije Prime time na N1 Hrvatska; zamjenik glavnog urednika 24 sata Ivan Buća; stand up komičar Peđa Bajović te odvjetnica Vesna Alaburić.

Na otvaranju Fažana Media Festa Općina Fažana proglašena je prvim mjestom na svijetu  koje je – prijatelj novinara.

Za organizatore i sudionike Fažana Media Festa:

Saša Leković; glavni koordinator festivala