Predstavljena knjiga Nenada Pejića „Izbori: Velika šansa i još veća zamka – priručnik za novinare“

483

Druge večeri Fažana Media Festa dugogodišnji novinar i urednik Nenad Pejić predstavio je svoju knjigu Izbori: Velika šansa i još veća zamka – priručnik za novinare.  U razgovoru sa Borom Kontićem, direktorom Media centra u Sarajevu, objasnio je da je priručnik zamišljen kao praktični vodič za praćenje izbora u uvijetima koji su često nefer, dok novinari nerijetko rade pod pritiskom.

Pejić je izjavio da ga već dugo vremena muči sa kolikom količinom odgovornosti mediji izvještavaju i u kojoj su mjeri oni krivi za sve što nam se događa, ne samo prije tridesetak godina, već i danas. Misli da je ta odgovornost ogromna i nije dovoljno ozbiljno shvaćena. Ovo je, kaže, bio njegov pokušaj da u vrijeme izbora i kriza uspostavi neka pravila i kolegama pomogne savjetom kako to treba raditi.

Kao urednik TV Sarajeva, Pejić je pratio prve višestranačke izbore u Jugoslaviji. Iskoristio je ovo iskustvo, kao i višegodišnje iskustvo urednika u Radiju Slobodna Evropa, da napravi smjernice za praćenje izbora. Neka su već dobro poznata pravila, a neka svakodnevne dileme sa kojima se novinari i urednici mogu susresti. Na primjer, kako napraviti emisiju u kojoj se predstavnik jedne stranke nije pojavio na sučeljavanju, a opet dati jednak prostor svima. Kao najbitnije, ističe da mediji nikada ne komuniciraju sa strankama usmeno. „Na svaku primjedbu stranke odgovara se pismeno. I to ne samo toj stranci, već svima. Tako im jasno pokažete da vaša pravila važe za sve“, izjavio je Pejić na predstavljanju knjige.

Osim predstavljanja knjige, Pejić je na ovogodišnjem festivalu održao i trodnevnu radionicu medijske pismenosti. „Gostovao sam ovdje svake godine do sada i Media fest svake godine sve više raste. Mislim da je bilo vrijeme zajedan ozbiljniji iskorak, kao što su radionice i škole“, rekao je Pejić.