EJN PANEL: Kako izgraditi povjerenje u medije na Balkanu?

560

Na panelu održanom u petak glavni cilj je bio pronaći odgovor na pitanje koji su najbolji načini izgradnje etičkih standarda i procedura u medijskom prostoru. Ka cilju su nas vodili Aidan White (osnivač Ethical Journalism Network), Alice Taylor (Exit news, Albania), Branko Čečen (CIN Srbije) i Lea Auffarth (JTI, Reporters without Borders) uz pomoć moderatorice Daše Ilić.

Prilikom rasprave kao neki od načina postizanja ovog cilja navedeni su – samoregulacija i poboljšavanje standarda prakse, borba protiv dezinformacija u medijima i važnost organizacije te transparentnosti.

Jedna od tema koja se posebno istaknula tijekom rasprave je važnost vraćanja kredibiliteta medija kao i povjerenja javnosti. Također, panelisti dovode u pitanje važnost samorefleksije u radu svakog novinara, u čemu se i ogledaju etičke smjernice kojima bi se svi mediji trebali rukovoditi.

Cijeli panel bio je obojen optimizmom i vjerom u mogućnost razvoja nezavisnog i etičkog novinarstva. Uz to, naglasak je stavljen na važnost motiviranja mladih novinara kao ključnih aktera u stvaranju promjena.

Panel u cijelosti možete pogledati na službenoj Facebook stranici Fažana Media Festa.