Panel „Europski zeleni plan – izazovi i prilike“

461

Na početku posljednjeg dana Fažana media festa održan je panel „Europski  zeleni plan – izazovi i prilike“. Panel je moderirala Rima Joujou Deljkić iz Ureda Europske komisije u Hrvatskoj.

U uvodnom izlaganju Hana Huzjak, ekonomska savjetnica Europske komisije istakla je posvećenost europskih institucija zelenoj politici. Predočila je paket mjera prema kojima bi Europa trebala postati „klimatski neutralni“ kontinent do 2050. godine. Kao najbitniju stavku paketa izdvojila je smanjenje emisije od prometa, koje bi trebale biti manje za 90 posto. Drugim riječima, ide se ka čistijim vozilima i čistijim gorivima.

Dražen Jakšić, energetski stručnjak i ravnjatelj instituta Hrvoje Požar, naglasio je  da energetska situacija ovisi od sektora. Hrvatska je, primjera radi, iznad europskog prosjeka po proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Složio se da je smanjenje emisija od prometa ključno, te da o 2035. godine neće biti vozila na fosilna goriva.

Hana Huzjak, ekonomska savjetnica pri Europskoj komisiji rekla je da je Hrvatska i dalje na lošoj poziciji kada je riječ o ljestvici siromaštva. Čak 17 posto građana 2018. nije moglo platiti režije, dok je europski prosjek 6.6 posto. Iako je prepoznato da ovaj problem postoji, za njegovo rešavanje se uglavnom donose mjere koje su socijalne, ali ne i energetske. Građane bi, kaže Huzjak,  trebalo informirati, te bi se mjere trebale međusobno povezati.

Tin Bašić predstavio je platformu zgradonacelnik.hr. Rekao je da je stanovanje u zgradama zapostavljen sektor i da bi ova platforma mogla olakšati prelazak na energetski efikasnije sustave. Gradovi su, kaže, ogroman neiskorišten potencijal za energetsku učinkovitost.