Kazališna predstava „Udarna vest“

632

Kritika medija ispred medijskih stručnjaka

Treći dan Fažana Media Festa završio je na pozornici, predstavom „Udarna vest“ nastala produkciji Trinidad iz Novog Sada i beogradskog Bitef teatra. Na scenu su izašli Mina Nikolić i Đorđe Živadinović Grgur i odmah postavili početnu tezu „Kada bi slika sveta iz udarnih vesti bila istinita, svet bi odavno prestao da postoji!“

Predstava se bavi fenomenom udarnih vijesti i postavlja pitanje zašto su udarne vijesti uvijek loše, kako nastaju i kako utječu na psihu pojedinca, ali i cjelokupne populacije. Kroz dinamični prikaz funkcioniranja masovnih medija, predstava pokazuje kako mediji kroz strah mijenjaju naš pogled na svijet i kako utječu na mlađe generacije. Kako mediji svjesno generiraju sadržaje kako bi izazvali određenu reakciju, ali i kako sveobuhvatna i stalna okruženost medijima danas utječe na psihičko zdravlje ljudi negativnije no ikad.

Predstavu „Udarna vest“ najlakše je opisati kao kritiku medija i društva, te je samim time potrebna doza hrabrosti za njeno izvođenje pred publikom etabliranih medijskih stručnjaka. O istinitosti i precizno pogođenim tezama predstave dovoljno je govorio završni pljesak i trostruko vraćanje glumaca na pozornicu.