SEENPM panel: Obrazovanje je ključ protiv dezinformacija i mržnje

403

Četvrti dan FMF-a prikazan je kratkometražni dokumentarni film “Junk folder” u produkciji SEENPM-a te režiji Alena Šimića. Film je jedan od rezultata većeg projekta koji je financiran od strane Europske Unije. Nakon prikazivanja filma uslijedio je panel u čijem su glavnom fokusu bile teme dezinformacija, mržnje i medijskog integriteta. Sudionici panela kojeg je moderirala Biljana Petkovska (Macedonian Media Institute – MIM) bili su Boro Kontić (Mediacentar Sarajevo), Ivana Jelača (Media Diversity Institute Western Balkans) te Aiden White (Ethical Journalism Network).

Dokumentarni film gledatelju pruža definicije propagande, fake newsa i dezinformiranja te kroz četiri primjera relevantna za balkansko područje približava problematiku, doseg i posljedice širenja lažnih vijesti za društvo u cijelosti. Velika važnost se pridaje pitanju “Tko sve ima ulogu u proizvodnji i širenju lažnih informacija?” gdje se ističe presudna uloga samog konzumenta informacija kao i kritičkog razmišljanja. Pitanje koje se također istaknulo jest “Je li suzbijanje dezinformacija moguće, a ukoliko je, na koji način?” Ovo pitanje je popratio odgovor kako je edukacija ključ. U konačnici, dokumentarni film šalje snažnu poruku o važnosti medijske pismenosti navodeći ju kao novu potrebu društva.  

Problematikom medijske (ne)pismenosti su se bavili i panelisti. Jednoglasno zaključuju kako u društvu postoji nedostatak medijske pismenosti te poseban naglasak stavljaju na obrazovni sustav. Još neke od ključnih točaka koje su panelisti u svojoj raspravi adresirali su – vraćanje povjerenja šire javnosti u medije, važnost političkog utjecaja na proizvodnju i širenje dezinformacija, pitanje zakonske regulative te kako mobilizirati medije i potaknuti javnost na proaktivnost.

Cijelu raspravu možete pogledati na službenoj Facebook stranici Fažana Media Festa.