Europski parlament: Velika prilika za digitalno gospodarstvo

739

Četvrtog dana Fažana Media Festa Europski parlament održao je okrugli stol na temu Digitalno gospodarstvo. Govornici bili su Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu (IDS, Renew Europe). Hajdi Ćenan, potpredsjednica Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju i Goran Mrvoš, direktor Infosita i predsjednik Udruženja za informacijske tehnologije HGK, a raspravu je moderirala Barbara Peranić iz ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Glavna tema bila je  digitalizacija europske unije.

Valter Flego naglasio je da s ovom sazivu EU parlamenta dvije stvari najvažnije, a to su zeleno i digitalno. Hajdi Ćenan je istaknula da se Europa ne može mjeriti s Amerikom ili Kinom u stupnju digitalizacije i razvoja virtualnog sektora uopće. Pri tome je naglasila da se na odluke na europskoj razni donose presporo iz perspektive poduzetnika. Flego je rekao da je stanje digitalizacije EU poput „old timera koji se pokušava voziti po brzoj cesti“.

Svi su se sugovornici složili da Hrvatska, ali i cijela Europa sada imaju jedinstvenu priliku uložiti u  digitalne tehnologije. Fondovi su spremni, samo je potrebno organizirati digitalizaciju za dobrobit i napredak cijelog sustava. Ove godine Europski parlament na Fažana Media Festu ima brojne penele i resprave čije snimke možete pogledati na našoj Facebook stranici.