Budućnost Europe – Jačanje europske demokracije

371

Panel „Budućnost Europe – Jačanje europske demokracije“ održan je u petak u MMC-u Fažana u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Panelisti su bili Violeta Simeonova Staničić, Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Ruaidhri Dowling, Veleposlanik u Republike Irske u Hrvatskoj.

Na panelu se moglo saznati koliko su Europljani zabrinuti za vladavinu prava, koje im je mišljenje o uvjetovanju pristupa europskim fondovima poštivanjem demokratskih standarda, ali se moglo saznati i da je Irska trenutno najoptimističnija zemlja.

Bilo je riječi i o teškim temama poput poput očekujućeg vala migranata iz Afganistana i tretiranje migranata na vanjskim granicama Unije od strane policije.  

Kako je rečeno, Europska unija nije „sovjetska unija“ i odluke se donose kroz razgovore i dogovorom svih strana. To možda duže traje, ali u konačnici donosi bolje rezultate. Zato se sada i vode razgovori i traži najbolje rješenje za probleme sa kojima se EU suočava. Usprkos svim objektivnim problemima, optimizam ipak prevladava jer u Europi postoji snažna želja njenih građana da žive europske vrijednosti.