Mediji i političke kampanje – Kako je Tomislav Tomašević osvojio Zagreb

469

Otvorenje izložbe fotografija Jasmina Krpana

Fotograf Jasmin Krpan, po drugi put je gostovao na Fažana Media Festu. Prve večeri festivala, predstavio je autorsku izložbu fotografija pod nazivom „Mediji i političke kampanje – kako je Tomislav Tomašević osvojio Zagreb“. Krpan je pratio kandidata kroz cijelu utrku za mjesto gradonačelnika glavnog grada Hrvatske.Smatra da se izložba dobro uklapa u sam festival, jer je i njezina tema u suštini novinarski orijentirana.

„Kod nas je ovaj način praćenja kampanje neuobičajen, prije svega jer većina političara na to ne bi pristala. Tu se vide stvari koje oni ne mogu kontrolirati“, izjavio je Krpan na otvorenju izložbe. „Tomaševićev pristup bio je drugačiji, jer zapravo nije bio usmjeren prema medijima, što je meni bilo zanimljivo.“

Priznaje, također, da je projekt započeo jer je bio radoznao kako će ovaj oblik kampanje, tako zvani door-to-door, biti prihvaćen u Hrvatskoj. „Pratio sam ga u neke dijelove grada u kojima nikada ni sam nisam bio. Bilo je nekoliko trenutaka kada sam mislio da će doista nagrabusiti. Ali je kampanja zaista povijesna, što se vidi i po tome kako je bila propraćenja u stranim medijima“, rekao je Krpan. Na pitanje koliko je važno da fotoreporteri rade dulji vremenski period na jednoj temi, odgovorio je da je iznimno bitno. „Samo djeca rade na brzinu. Događaj se zapravo ne dešava u trenutku, on se razvija mjesecima, nekad i godinama. Fotograf to mora razumjeti“.